Considerar-se surfista a Menorca pot semblar un desig impossible, però és sa realitat d’un grup molt reduït de persones obsessionades amb ses ones. Viuen esperant es pocs moments d’adrenalina que la mar de s’illa els ofereix. Per ells, ses estacions i els espais geogràfics prenen un altre tipus de significat. Es temps s’estén i es contrau entre s’espera i la mar.
Text RITA PONS
Fotografia ARNAU CLOQUELLS
Vacances de Nadal, Es Grau, desembre de 2022. En Guillem Escrivà (22 anys), en Marc Garcia (17 anys) i en Tobal Moll (26 anys) es reuneixen com ho fan poques vegades per xerrar, recordar aventures i debatre què vol dir formar part de s’espècie reduïda i exclusiva que són es surfistes menorquins. Arnau Cloquells fa de vincle entre aquest grup i sa resta del món a través de ses seves imatges.
Tobal Moll
Marc Garcia
Guillem Escrivà
RITA: Com vau començar a fer surf?
TOBAL: Fa bastants d’anys que vaig començar a fer surf, ho vaig tastar amb 13 anys perquè tenia un veí que tenia una taula i jo allò ho volia provar, ho veia a ses pelis i flipava. Per sort, a Ciutadella vivia devora La Vall, a Algaiarens, sa platja, i son pare des meu veí, quan feia vent, ens hi menava i jo encantat. Ho flipàvem, fins i tot hi havia baralles per quan ens tocava. Després me’n vaig anar a estudiar i ho vaig deixar bastant. Però quan vaig tornar aquí, després de navegar una temporada, me vaig tornar a enganxar.
MARC: Jo faig surf des del 2019…
RITA: Uau, vas començar molt petit idò, no?
TOBAL: L’hem vist créixer noltros realment.
MARC: M’han vist créixer. Vaig començar perquè es meu conco, que viu a Madrid, fa bodysurf per Portugal i duia ses taules aquí a Menorca i a jo de petit m’agradava molt agafar-les i intentar posar-me de peus. Fins que un dia vam anar a Mallorca i me vaig comprar una taula de Decathlon, la vaig dur aquí i vaig començar a fer surf.
GUILLEM: Jo realment vaig començar perquè jugava a tennis. I, com tots sabem, Menorca és una illa on fa molt vent i, sempre que feia vent i havia de jugar tennis, resultava que no podia jugar bé perquè sa pilota es movia i estava amargat, estava molt cabrejat sempre que feia vent. Ma mare me va dir que m’havia d’adaptar a ses condicions i, si feia falta, cercar una altra cosa per poder estar content quan fes vent. Un dia que estava per València vaig veure es kitesurf, me va flipar com volaven i vaig decidir que volia fer allò. Però, quan vaig tornar aquí, com que no hi havia escoles de kitesurf, vaig començar anar a classes de windsurf amb 10 anys. Allà va començar sa meva passió pels esports de la mar. Llavors vaig passar de fer windsurf a fer surf perquè record que venia una amiga de València que feia surf i ho vaig provar. I en tres dies ja estava així d’addicte com estic ara.
TOBAL: A Menorca és més fàcil fer windsurf que surf, ja que és més fàcil pillar vent que ones. Ses ones s’han de fer i es vent hi és quasi sempre. Som surfistes però de broma. Feim surf aquí quan ens deixa s’illa.
RITA: Realment esperàveu que es surf fos una possibilitat aquí? A jo me va sorprendre perquè Menorca me sembla un lloc relativament calmat sa major part de s’any. O no és així?
TOBAL: Potser açò és el que sembla. Però, fins que no estàs dins es món, fins que no saps contemplar per exemple un parte de vent o de mar de fons… Ho vivim amb tanta intensitat quan hi ha ones que ens és igual s’altra època de s’any que no n’hi ha. Si durant una setmana, es parte marca que hi ha un dia o dos d’ones, noltros aquella setmana ja la vivim només per aquells dos dies.
GUILLEM: Jo crec que aprofitam més els dies d’ones que per exemple els de sa península, que tenen ones quasi cada dia. Noltros aprofitam més els dies que en tenim perquè són més exclusius.
TOBAL: Ens esbravam molt fort.
GUILLEM: Jo crec que realment tenim cert avantatge amb els altres perquè ho podem valorar millor que els que tenen ones cada dia. Dona un cert «morbo» i tot, perquè saps que potser durant un mes, tal com està passant ara, no tindràs aquell parte d’ones i saps que ho has d’aprofitar.
TOBAL: Ses condicions te donaran un poc més igual també.
GUILLEM: Sí, exacte. T’aprens a conformar.
RITA: I, a més a més de sa possibilitat de fer surf a Menorca, esperàveu trobar aquesta comunitat aquí, que fóssiu un grup? Quants sou?
TOBAL: Que feim surf realment devem ser 30 o 40, com a molt. I que facin surf a tota s’illa que diuen que fan surf «de refilón», és a dir, només a s’estiu, igual som cent i pico. Però els locals d’aquí de Menorca…
MARC: Uns 40 o alguna cosa així.
TOBAL: Però, és clar, que tothom pugui coincidir es mateix dia… Hi ha molta gent que està de viatge o que té fills… Noltros, joves, de 30 cap avall, som 20 com a molt a s’illa.
MARC: I de 20 cap avall, jo i en Tsunami, quan pot.
TOBAL: També és ver que és una comunitat on és molt difícil d’entrar. Sa gent més major de s’illa que fa surf, al principi, quan jo vaig començar a fer surf, rebutjaven que sa gent jove comencés a fer surf perquè quan comences ets un «novato», estàs per allà enmig, no te n’enteres de res… Fots una empasta.
GUILLEM: Te rebutgen, si, si. Estorbes un poc, no volen que facis surf. Com que no hi ha gaire cultura tampoc, a ells no els interessa que hi hagi persones. Perquè, com menys persones hi hagi, més ones per ells. I en comptes d’ensenyar-te’n, te miren malament, no t’animen… Per açò he tingut sort de trobar en Tobal o n’Alberto, que va ser sa primera persona que vaig conèixer que me va dir que li recordava a ell quan feia surf de jove i me va acollir. I en Tobal també. Un dia, de cop, a Sant Tomàs, me va venir i me va començar a xerrar, jo sense saber ni qui era. Simplement perquè veia que teníem sa mateixa motivació.Hi ha poques persones així a s’illa i s’ha d’aprofitar.
TOBAL: Tampoc has de voler que li passi el mateix que te va passar a tu.
MARC: Jo vaig tenir sort que era petit.
TOBAL: És clar, tu no t’has sentit rebutjat mai.
GUILLEM: Jo, de fet, ni hi soc, sa veritat, dins sa comunitat.
RITA: No t’hi consideres?
GUILLEM: No…
TOBAL: Bé, coneixes a gent i tal…
GUILLEM: En realitat funciona com Menorca mateix, saps? Que cadascú te es seu grupet. Hi ha persones amb ses que te pots dur, però dins els grups no hi entraràs. Potser som gelosos…
RITA: I si haguessis sigut de fora de Menorca?
MARC: Si ets de fora de Menorca estàs creuat.
TOBAL: Estàs creuadíssim. Sa gent que ve aquí i és de fora, si no és que tenguis un amic d’aquí que faci surf i vagi amb tu i t’insereixi un poc, és molt difícil. Un dia, un dels estrangers veterans em deia, un poc emprenyat: «Jo fa trenta anys que vaig arribar aquí, vaig començar a fer surf, anava a un lloc i a jo no me deixaven fer surf, me deien que agafaria ses ones que me diguessin que agafés. Ara sa gent està molt calmada ja». I a jo m’és igual. Jo faré surf igual. Joder.
RITA: És curiós perquè tu deies abans que no t’agradaria que a un altre li passés el mateix que te van fer els altres. Però ells si que han reproduït el mateix que els van fer.
TOBAL: Exacte, ara ho fan ells. Com a qualsevol altre lloc del món, fas surf aquí. Hi ha ones que estan més amagades i d’altres que menys. No és un lloc on arribam amb es cotxe, ens vestim i ens tiram a s’aigua. Com Tirant, que és un lloc on hi ha una excursió a fer cada vegada que vas a s’aigua. És alguna cosa més que surf, de ve. Has de conèixer un poc més s’illa. També crec que al final hi influeix molt la climatologia. Que al final a hivern quan anam a fer surf no fa sol. Es referents que pots veure de surf a pel·lícules sobretot són una platja amb palmeres i sol, sobretot es sol. I açò aquí no passa. No tens ni ones netes. No existeix que la mar estigui plana i que hi hagi ones. Es sol a s’hivern és mínim i es dies que es compleixen ses condicions de temps per fer surf no fa sol. I sa condició física. No és el mateix fer surf a Indonèsia, tal vegada sa facilitat per fer surf no fa que hagis d’estar tan preparat, que a Menorca. Aquí és: qui no hagi begut aigua, tranquil, que en beurà! Així és com n’aprendrà.
GUILLEM: I és una ona on només hi ha un pico. Realment, si hi ha molta gent és complicat. Jo hi vaig anar per influència de n’Alberto, que m’animava dient que ja tenia es nivell. I tot i que no acabava d’estorbar, veure allà una persona que no té es millor nivell quan tu hi has anat estant realment preparat… Ho entenc. Però també tenen sa culpa els locals perquè esperen que exploti sa bomba per dir-t’ho. O sigui, tu des des principi no fa falta que siguis una persona gaire social, però un dia agafes i m’ho dius bé, m’expliques ses normes bàsiques…
MARC: És que falta comunicació! Açò és el que falta. Tot i que a jo me va passar al revés.
TOBAL: Però perquè ets un xaval.
MARC: Jo, quan vaig arribar, dos veterans ja m’ho van explicar.
GUILLEM: Perquè veuen en tu es futur.
TOBAL: Perquè tu ets petit, i moralment, dins es surf, estan per damunt de tu en aquell moment…
GUILLEM: També volen ser els teus guies, potser perquè te veuen així petit, els fa il·lusió i saben que tens futur. Potser me veuen a jo i pensen que soc un que ve a fer «postu» i que ho deixarà d’aquí un mes, com molta gent ha fet.
TOBAL: Idò jo n’he après a hòsties.
GUILLEM: Però ni ells se n’adonen. Perquè volen tenir aquest sentiment, que tothom el té i està bé perquè és una cosa natural, es sentiment territorial que tenim. Jo també el tenc. Si som a s’spot local on solem anar, i som deu surfejant i hi ha poques ones, i veig a tres de fora que entren, no els mirarem bé, ja que tenen més platges “no locals” per fer surf.
ARNAU: Hi ha llocs que són molt famosos pel localisme agressiu. Que arriben a pegar-te una hòstia. A ses Illes Mauricio, la gent no hi va de viatge perquè saben que els ratllaran el cotxe, trencaran les taules… I açò fa plantejar-te si aquí hauria de ser així, o no?
TOBAL: Depèn del que vulguis de s’illa. Depèn de com te vulguis sentir dins s’aigua. Jo tenc una discussió amb algú dins s’aigua i ja no tenc tantes ganes de fer surf perquè ja hi ha com una tensió, un mal rotllo.
GUILLEM: A jo me dona igual si són de fora i no tenen respecte, ell ja ho sap (assenyala a en Marc), veu cada percal…
MARC: Jo abans d’entrar a l’aigua ja mir qui són els que agafen més ones i els rols un poc com són i quan entr ja sé amb qui he d’anar més alerta per no molestar-los.
RITA: En realitat no us interessa gaire que es conegui molt aquest esport aquí…
TOBAL: Sí, però amb cultura. Perquè sabem que, d’ones, no n’entraran més. Hi ha uns llocs determinats on fer surf i no volem que hi hagi un desastre de gent per tot, necessitam un ordre. Quan hi ha un ordre i tothom fa surf, tothom està content. Quan hi ha vint persones i fan surf dues, sa gent no està contenta. O quan te vingui un tio a dir-te: «Fa trenta anys que faig surf aquí, tu no pots fer surf. Ves-te’n». Què vols dir? I tu qui ets per dir-me que me’n vagi si soc a ca meva?
RITA: Exacte, i supòs que si no hi ha aquesta instrucció d’aquells que fa més anys que fan surf mai hi haurà «cultura real» pels nous, no? Si ningú s’esforça per a instruir els nous que venen.
TOBAL: Quan xerr de cultura me referesc a alguna idea o una manera de fer que tu imposes. Si jo vaig a en Guille i li dic: «Bua, tio, quina bona ona que has pillat. Has fet un gir que te cagues!». Açò no ho fa a ningú aquí. Per què no ho puc dir? Per què no puc animar algú més que no sigui del meu grupet? Aquí no hi ha ningú que te digui res d’açò. I jo no ho dic perquè en sepi més, jo ho dic perquè crec que s’ha de dir.
MARC: Si ets allà, si hi vas moltes vegades, ja te comencen a agafar respecte i si respectes a sa gent anant amb bon rollo ja te comencen a xerrar.
TOBAL: Però a vegades hi segueix havent sa llei aquesta de «jo fa més anys que faig surf i perquè fa més anys que faig surf tenc més prioritat que tu.». Açò vol dir que estàs a punt de retirar-te, idò! (tots riuen)
RITA: Com influeix es surf a sa vostra vida? Si heu d’aprofitar els dies contats que se us dona per fer surf, com us ho montau per seguir gaudint d’aquesta afició?
TOBAL: No te diré que és una obsessió, però és una prioritat. Si hi ha ones és igual el que hi hagi o faràs les mil i una per poder ser aquell dia a l’aigua.
MARC: Cancel·lant tot el que tengui (rient).
GUILLEM: És un estil de vida pràcticament.
TOBAL: Jo faig feina en es remolcador des port de Maó i sempre esteim de guàrdia. Durant 30 dies he d’estar localitzable ses 24 hores per si entrés una trucada i he d’estar sempre a 20 minuts des barco. Sa majoria de vegades arrisc es meu lloc de feina pel surf, ja que sa majoria de vegades anam a llocs on no hi ha cobertura i estic a més de 20 minuts caminant des cotxe.
GUILLEM: Sempre s’ha dit que els extrems són dolents, no? Jo crec que he dut es surf un poc a un extrem, perquè he convertit sa meva vida, inclús, en una tragèdia humorística (tots riuen). Es problema és que ha estat en aquesta edat en sa que no saps gaire què fer, si estudiar o el que sigui, i he fet els meus anys, bé, anys, ses meves temporades sabàtiques sense fer res… He fet feina, òbviament, perquè sinó me treuen de casa. I al final inverteixes tant de temps en allò que t’agrada, i crec que el surf té una cosa molt especial, que al final els teus pensaments seran sobre açò i s’única cosa que vols fer és açò. Jo he invertit tants moments fent surf que no tinc cap altra cosa al cap. I ara que no tenc ones m’estic tornant boig.
ARNAU: No creis que hi ha alguna cosa especial en com feim surf aquí a Menorca? Que no és una afició en la qual pots dir: «els caps de setmana vaig a fer surf», sinó que tens alguns dies i hores molt específiques en les quals si no hi vas no saps ben bé quan podràs tornar-hi. Açò és una mica el que m’ha mantingut amb més ganes de seguir fent surf, sa incertesa i s’esperança de quan serà es següent dia amb ones.
RITA: Tu, Marc, ara estudies?
MARC: Sí, jo ara estic fent un FP als matins, i si hi ha ones es capvespre sempre hi vaig. Que ja acab rebentat dels matins a classe però sempre hi intent anar si me poden dur mon pare o mo mare. I aquest és un altre tema, perquè també tenc germans i si ells tenen alguna activitat ja no me poden dur i hi ha hagut vegades que m’he hagut de quedar a casa i veure els vídeos de sa gent després.
GUILLEM: Que ell sap que ens té a nolstrus! Però, bé… Sa mare no se’n fia de jo (riu).
TOBAL: Bé, és que encara ets menor. I aquesta és una altra condició, que fins als 18 no pots tenir cotxe i açò és Menorca. No hi ha transport públic ni a Cavalleria, ni a Cala Tirant…
MARC: Ni a Punta Prima! Si almenys hi hagués algun bus a Fornells podria anar caminant fins a Tirant.
TOBAL: És molt difícil començar a fer surf! Has de posar molt de sa teva part.
MARC: Per açò hi ha molt poca gent jove que faci surf, perquè si no te duen es teus pares…
TOBAL: I visca per es teus pares, tens molta sort. A jo no m’hi duen.
GUILLEM: Sí, tens molta sort. A jo me passava igual que a tu però amb es windsurf. Que al final vaig acabar agafant busos i tot, algun n’hi havia que me dugués a Fornells i feia igual que ara amb el surf. Agafava es bus i fotia tot es dia fora encara que fos a s’altra punta de s’illa.
RITA: Us agradaria que alguna cosa fos diferent? Canviaríeu alguna cosa si depengués de voltros?
TOBAL: Que hi hagués ones! (tots riuen)
GUILLEM: Està molt bé sa exclusivitat, però hi ha vegades que preferiries estar al País Basc o a Canàries.
TOBAL: Igual noltros no valoram aquesta exclusivitat com un element positiu, perquè igual no me n’he adonat fins que he sortit fora, saps què vull dir? Som a s’altra punta del món i hi ha 60 persones, tant de bo ara pogués fer surf a Menorca. Per sa gent, perquè és esporàdic, ara anem aquí, ara allà…
GUILLEM: Al final és una cosa molt humana voler el que no tenim. Ara que soc aquí, voldria estar a Bali; i quan era a Bali, volia estar aquí.
MARC: Almenys, jo crec que esteim millor que a Mallorca.
RITA: Com viviu les estacions a Menorca i com us afecta al surf sobretot?
MARC: Jo ho pas millor a s’estiu que ara (final de l’hivern, principis de primavera).
TOBAL: A s’estiu, estressat, i no pel clima sinó per sa quantitat de gent. Esteim acostumats a agafar es cotxe i que sa carretera estigui buida. I sobretot no pel surf, sinó per sa falta de respecte que hi ha cap a s’illa. A jo açò m’abruma. És massa tot en general.
GUILLEM: En realitat s’està conservant prou bé per sa quantitat de gent que està venint, però no sé jo si durarà gaire.
TOBAL: És clar, és això, com enfocar-ho. Fins quan durarà aquest paradís del Mediterrani? Fins que els polítics vulguin o fins que Menorca es rebel·li? De dir, «ei, estem venent l’illa». Si ara els teus pares decidissin vendre aquesta casa, segurament, tu mai més podries tornar a comprar una casa aquí.
GUILLEM: El que passa a Bali, per exemple, és que, per molt que tu com a estranger compressis una casa, mai deixaria de ser propietat dels balinesos.
TOBAL: El que fas és pagar una casa i passa a ser teva durant 25 anys. Però el terreny mai serà teu, sempre serà del país.
RITA: Acostumeu a viatjar molt per surf?
MARC: Jo encara no he sortit de Menorca per fer surf.
ARNAU: No has fet surf fora de Menorca?! Uau, fliparàs.
MARC: Ja m’agradaria a jo provar una ona de Tenerife…
TOBAL: A jo m’agrada molt aquí. Sobretot m’agrada es Mediterrani. Ses diferents estacions, es clima… Però, sí, m’agrada sortir tant si és aquí com si és allà. Tant si és per surf com si no.
GUILLEM: Jo cada vegada suport menys estar més temps seguit a Menorca.
TOBAL: Quan ets independent econòmicament és diferent, i depens de tenir duros per sortir de s’illa. No tant els vols, però sobretot ses estances fora són costoses.
RITA: Podríeu explicar breument què és es surf per voltros?
GUILLEM: Jo no estic gaire informat sobre la història del surf, sa cultura i demès, perquè no he nascut a un lloc on hi hagi molta cultura de surf. Però el que sé és que abans el surf es portava com una religió. Al final va molt lligat a sa vida del mar i a jo sempre m’ha agradat molt, des de petit.
TOBAL: Es surf per jo és s’estil de viure, ja ho hem dit. Aquí o t’adaptes o no fas surf. Que sa teva vida rondi amb què passarà amb es temps. Igual a algú li semblarà pobre perquè només pensam en una cosa, però pels que estimam el que fem és molt més. Són aquelles petites coses que encenen sa nostra vida. A més que també és una forma de conèixer el mon, anar a altres destins on també es fa surf i on existeixen cultures diferents al voltant del surf. Però, sobre-tot, el que t’aporta el surf és aquell moment de surfejar s’ona que no es pot explicar fins que no ho proves.
MARC: Sa primera ona de paret que vaig agafar va ser increïble, me vaig posar a cridar després.
GUILLEM: Quan estàs allà no tens gaire temps per pensar en res més que no sigui fotre baix. Per jo es surf no és sa imatge que té tothom al cap quan dius que fas surf. És com sa pesca, a qui li agrada pescar li agrada tot el que envolta sa pesca, no li agrada només menjar-se es peix. Es surf igual, t’agrada aixecar-te a les sis del matí, t’agrada tenir sa taula preparada, t’agrada es camí cap al lloc. Gaudeixes es procés.
RITA: Quin és per voltros es millor moment?
GUILLEM: Jo, de tot el procés, quan estic pillant un tub (riu). Perquè tu estàs fent feina per arribar allà i quan hi arribes és com es punt més alt d’un gràfic.
TOBAL: Per jo és una bona maniobra. T’has pogut passar cinc hores fent surf, i si en aquelles cinc hores has aconseguit fer un gir, una maniobra, un truc –com li vulguis dir– que t’hagi sortit perfecte, te fa es dia. D’aquests petits moments, que son dècimes de segon, t’assegur que me’n record de trucs concrets de fa anys.
GUILLEM: Sí que potser quan estàs dins s’ona és quan et sents més viu, amb més adrenalina… Però abans d’entrar a s’aigua tens una sensació que també et fa sentir viu. No saps si agafaràs res perquè totes ses ones són diferents. També quan surts de s’aigua és molt diferent si has pogut fer surf com volies o si t’has endut un xasco, o si has hagut de sortir perquè la mar s’ha posat fatal. El que té d’especial es surf és sa sensació de sentir-te viu i sentir pau a la vegada. Te pots sentir eufòric i alhora també pots sentir-te molt calmat. Crec que té molt a veure amb s’aigua.
Considerar-se surfista a Menorca pot semblar un desig impossible, però és sa realitat d’un grup molt reduït de persones obsessionades amb ses ones. Viuen esperant es pocs moments d’adrenalina que la mar de s’illa els ofereix. Per ells, ses estacions i els espais geogràfics prenen un altre tipus de significat. Es temps s’estén i es contrau entre s’espera i la mar.
Text RITA PONS
Fotografia ARNAU CLOQUELLS
Vacances de Nadal, Es Grau, desembre de 2022. En Guillem Escrivà (22 anys), en Marc Garcia (17 anys) i en Tobal Moll (26 anys) es reuneixen com ho fan poques vegades per xerrar, recordar aventures i debatre què vol dir formar part de s’espècie reduïda i exclusiva que són es surfistes menorquins. Arnau Cloquells fa de vincle entre aquest grup i sa resta del món a través de ses seves imatges.
Tobal Moll
Marc Garcia
Guillem Escrivà
RITA: Com vau començar a fer surf?
TOBAL: Fa bastants d’anys que vaig començar a fer surf, ho vaig tastar amb 13 anys perquè tenia un veí que tenia una taula i jo allò ho volia provar, ho veia a ses pelis i flipava. Per sort, a Ciutadella vivia devora La Vall, a Algaiarens, sa platja, i son pare des meu veí, quan feia vent, ens hi menava i jo encantat. Ho flipàvem, fins i tot hi havia baralles per quan ens tocava. Després me’n vaig anar a estudiar i ho vaig deixar bastant. Però quan vaig tornar aquí, després de navegar una temporada, me vaig tornar a enganxar.
MARC: Jo faig surf des del 2019…
RITA: Uau, vas començar molt petit idò, no?
TOBAL: L’hem vist créixer noltros realment.
MARC: M’han vist créixer. Vaig començar perquè es meu conco, que viu a Madrid, fa bodysurf per Portugal i duia ses taules aquí a Menorca i a jo de petit m’agradava molt agafar-les i intentar posar-me de peus. Fins que un dia vam anar a Mallorca i me vaig comprar una taula de Decathlon, la vaig dur aquí i vaig començar a fer surf.
GUILLEM: Jo realment vaig començar perquè jugava a tennis. I, com tots sabem, Menorca és una illa on fa molt vent i, sempre que feia vent i havia de jugar tennis, resultava que no podia jugar bé perquè sa pilota es movia i estava amargat, estava molt cabrejat sempre que feia vent. Ma mare me va dir que m’havia d’adaptar a ses condicions i, si feia falta, cercar una altra cosa per poder estar content quan fes vent. Un dia que estava per València vaig veure es kitesurf, me va flipar com volaven i vaig decidir que volia fer allò. Però, quan vaig tornar aquí, com que no hi havia escoles de kitesurf, vaig començar anar a classes de windsurf amb 10 anys. Allà va començar sa meva passió pels esports de la mar. Llavors vaig passar de fer windsurf a fer surf perquè record que venia una amiga de València que feia surf i ho vaig provar. I en tres dies ja estava així d’addicte com estic ara.
TOBAL: A Menorca és més fàcil fer windsurf que surf, ja que és més fàcil pillar vent que ones. Ses ones s’han de fer i es vent hi és quasi sempre. Som surfistes però de broma. Feim surf aquí quan ens deixa s’illa.
RITA: Realment esperàveu que es surf fos una possibilitat aquí? A jo me va sorprendre perquè Menorca me sembla un lloc relativament calmat sa major part de s’any. O no és així?
TOBAL: Potser açò és el que sembla. Però, fins que no estàs dins es món, fins que no saps contemplar per exemple un parte de vent o de mar de fons… Ho vivim amb tanta intensitat quan hi ha ones que ens és igual s’altra època de s’any que no n’hi ha. Si durant una setmana, es parte marca que hi ha un dia o dos d’ones, noltros aquella setmana ja la vivim només per aquells dos dies.
GUILLEM: Jo crec que aprofitam més els dies d’ones que per exemple els de sa península, que tenen ones quasi cada dia. Noltros aprofitam més els dies que en tenim perquè són més exclusius.
TOBAL: Ens esbravam molt fort.
GUILLEM: Jo crec que realment tenim cert avantatge amb els altres perquè ho podem valorar millor que els que tenen ones cada dia. Dona un cert «morbo» i tot, perquè saps que potser durant un mes, tal com està passant ara, no tindràs aquell parte d’ones i saps que ho has d’aprofitar.
TOBAL: Ses condicions te donaran un poc més igual també.
GUILLEM: Sí, exacte. T’aprens a conformar.
RITA: I, a més a més de sa possibilitat de fer surf a Menorca, esperàveu trobar aquesta comunitat aquí, que fóssiu un grup? Quants sou?
TOBAL: Que feim surf realment devem ser 30 o 40, com a molt. I que facin surf a tota s’illa que diuen que fan surf «de refilón», és a dir, només a s’estiu, igual som cent i pico. Però els locals d’aquí de Menorca…
MARC: Uns 40 o alguna cosa així.
TOBAL: Però, és clar, que tothom pugui coincidir es mateix dia… Hi ha molta gent que està de viatge o que té fills… Noltros, joves, de 30 cap avall, som 20 com a molt a s’illa.
MARC: I de 20 cap avall, jo i en Tsunami, quan pot.
TOBAL: També és ver que és una comunitat on és molt difícil d’entrar. Sa gent més major de s’illa que fa surf, al principi, quan jo vaig començar a fer surf, rebutjaven que sa gent jove comencés a fer surf perquè quan comences ets un «novato», estàs per allà enmig, no te n’enteres de res… Fots una empasta.
GUILLEM: Te rebutgen, si, si. Estorbes un poc, no volen que facis surf. Com que no hi ha gaire cultura tampoc, a ells no els interessa que hi hagi persones. Perquè, com menys persones hi hagi, més ones per ells. I en comptes d’ensenyar-te’n, te miren malament, no t’animen… Per açò he tingut sort de trobar en Tobal o n’Alberto, que va ser sa primera persona que vaig conèixer que me va dir que li recordava a ell quan feia surf de jove i me va acollir. I en Tobal també. Un dia, de cop, a Sant Tomàs, me va venir i me va començar a xerrar, jo sense saber ni qui era. Simplement perquè veia que teníem sa mateixa motivació.Hi ha poques persones així a s’illa i s’ha d’aprofitar.
TOBAL: Tampoc has de voler que li passi el mateix que te va passar a tu.
MARC: Jo vaig tenir sort que era petit.
TOBAL: És clar, tu no t’has sentit rebutjat mai.
GUILLEM: Jo, de fet, ni hi soc, sa veritat, dins sa comunitat.
RITA: No t’hi consideres?
GUILLEM: No…
TOBAL: Bé, coneixes a gent i tal…
GUILLEM: En realitat funciona com Menorca mateix, saps? Que cadascú te es seu grupet. Hi ha persones amb ses que te pots dur, però dins els grups no hi entraràs. Potser som gelosos…
RITA: I si haguessis sigut de fora de Menorca?
MARC: Si ets de fora de Menorca estàs creuat.
TOBAL: Estàs creuadíssim. Sa gent que ve aquí i és de fora, si no és que tenguis un amic d’aquí que faci surf i vagi amb tu i t’insereixi un poc, és molt difícil. Un dia, un dels estrangers veterans em deia, un poc emprenyat: «Jo fa trenta anys que vaig arribar aquí, vaig començar a fer surf, anava a un lloc i a jo no me deixaven fer surf, me deien que agafaria ses ones que me diguessin que agafés. Ara sa gent està molt calmada ja». I a jo m’és igual. Jo faré surf igual. Joder.
RITA: És curiós perquè tu deies abans que no t’agradaria que a un altre li passés el mateix que te van fer els altres. Però ells si que han reproduït el mateix que els van fer.
TOBAL: Exacte, ara ho fan ells. Com a qualsevol altre lloc del món, fas surf aquí. Hi ha ones que estan més amagades i d’altres que menys. No és un lloc on arribam amb es cotxe, ens vestim i ens tiram a s’aigua. Com Tirant, que és un lloc on hi ha una excursió a fer cada vegada que vas a s’aigua. És alguna cosa més que surf, de ve. Has de conèixer un poc més s’illa. També crec que al final hi influeix molt la climatologia. Que al final a hivern quan anam a fer surf no fa sol. Es referents que pots veure de surf a pel·lícules sobretot són una platja amb palmeres i sol, sobretot es sol. I açò aquí no passa. No tens ni ones netes. No existeix que la mar estigui plana i que hi hagi ones. Es sol a s’hivern és mínim i es dies que es compleixen ses condicions de temps per fer surf no fa sol. I sa condició física. No és el mateix fer surf a Indonèsia, tal vegada sa facilitat per fer surf no fa que hagis d’estar tan preparat, que a Menorca. Aquí és: qui no hagi begut aigua, tranquil, que en beurà! Així és com n’aprendrà.
GUILLEM: I és una ona on només hi ha un pico. Realment, si hi ha molta gent és complicat. Jo hi vaig anar per influència de n’Alberto, que m’animava dient que ja tenia es nivell. I tot i que no acabava d’estorbar, veure allà una persona que no té es millor nivell quan tu hi has anat estant realment preparat… Ho entenc. Però també tenen sa culpa els locals perquè esperen que exploti sa bomba per dir-t’ho. O sigui, tu des des principi no fa falta que siguis una persona gaire social, però un dia agafes i m’ho dius bé, m’expliques ses normes bàsiques…
MARC: És que falta comunicació! Açò és el que falta. Tot i que a jo me va passar al revés.
TOBAL: Però perquè ets un xaval.
MARC: Jo, quan vaig arribar, dos veterans ja m’ho van explicar.
GUILLEM: Perquè veuen en tu es futur.
TOBAL: Perquè tu ets petit, i moralment, dins es surf, estan per damunt de tu en aquell moment…
GUILLEM: També volen ser els teus guies, potser perquè te veuen així petit, els fa il·lusió i saben que tens futur. Potser me veuen a jo i pensen que soc un que ve a fer «postu» i que ho deixarà d’aquí un mes, com molta gent ha fet.
TOBAL: Idò jo n’he après a hòsties.
GUILLEM: Però ni ells se n’adonen. Perquè volen tenir aquest sentiment, que tothom el té i està bé perquè és una cosa natural, es sentiment territorial que tenim. Jo també el tenc. Si som a s’spot local on solem anar, i som deu surfejant i hi ha poques ones, i veig a tres de fora que entren, no els mirarem bé, ja que tenen més platges “no locals” per fer surf.
ARNAU: Hi ha llocs que són molt famosos pel localisme agressiu. Que arriben a pegar-te una hòstia. A ses Illes Mauricio, la gent no hi va de viatge perquè saben que els ratllaran el cotxe, trencaran les taules… I açò fa plantejar-te si aquí hauria de ser així, o no?
TOBAL: Depèn del que vulguis de s’illa. Depèn de com te vulguis sentir dins s’aigua. Jo tenc una discussió amb algú dins s’aigua i ja no tenc tantes ganes de fer surf perquè ja hi ha com una tensió, un mal rotllo.
GUILLEM: A jo me dona igual si són de fora i no tenen respecte, ell ja ho sap (assenyala a en Marc), veu cada percal…
MARC: Jo abans d’entrar a l’aigua ja mir qui són els que agafen més ones i els rols un poc com són i quan entr ja sé amb qui he d’anar més alerta per no molestar-los.
RITA: En realitat no us interessa gaire que es conegui molt aquest esport aquí…
TOBAL: Sí, però amb cultura. Perquè sabem que, d’ones, no n’entraran més. Hi ha uns llocs determinats on fer surf i no volem que hi hagi un desastre de gent per tot, necessitam un ordre. Quan hi ha un ordre i tothom fa surf, tothom està content. Quan hi ha vint persones i fan surf dues, sa gent no està contenta. O quan te vingui un tio a dir-te: «Fa trenta anys que faig surf aquí, tu no pots fer surf. Ves-te’n». Què vols dir? I tu qui ets per dir-me que me’n vagi si soc a ca meva?
RITA: Exacte, i supòs que si no hi ha aquesta instrucció d’aquells que fa més anys que fan surf mai hi haurà «cultura real» pels nous, no? Si ningú s’esforça per a instruir els nous que venen.
TOBAL: Quan xerr de cultura me referesc a alguna idea o una manera de fer que tu imposes. Si jo vaig a en Guille i li dic: «Bua, tio, quina bona ona que has pillat. Has fet un gir que te cagues!». Açò no ho fa a ningú aquí. Per què no ho puc dir? Per què no puc animar algú més que no sigui del meu grupet? Aquí no hi ha ningú que te digui res d’açò. I jo no ho dic perquè en sepi més, jo ho dic perquè crec que s’ha de dir.
MARC: Si ets allà, si hi vas moltes vegades, ja te comencen a agafar respecte i si respectes a sa gent anant amb bon rollo ja te comencen a xerrar.
TOBAL: Però a vegades hi segueix havent sa llei aquesta de «jo fa més anys que faig surf i perquè fa més anys que faig surf tenc més prioritat que tu.». Açò vol dir que estàs a punt de retirar-te, idò! (tots riuen)
RITA: Com influeix es surf a sa vostra vida? Si heu d’aprofitar els dies contats que se us dona per fer surf, com us ho montau per seguir gaudint d’aquesta afició?
TOBAL: No te diré que és una obsessió, però és una prioritat. Si hi ha ones és igual el que hi hagi o faràs les mil i una per poder ser aquell dia a l’aigua.
MARC: Cancel·lant tot el que tengui (rient).
GUILLEM: És un estil de vida pràcticament.
TOBAL: Jo faig feina en es remolcador des port de Maó i sempre esteim de guàrdia. Durant 30 dies he d’estar localitzable ses 24 hores per si entrés una trucada i he d’estar sempre a 20 minuts des barco. Sa majoria de vegades arrisc es meu lloc de feina pel surf, ja que sa majoria de vegades anam a llocs on no hi ha cobertura i estic a més de 20 minuts caminant des cotxe.
GUILLEM: Sempre s’ha dit que els extrems són dolents, no? Jo crec que he dut es surf un poc a un extrem, perquè he convertit sa meva vida, inclús, en una tragèdia humorística (tots riuen). Es problema és que ha estat en aquesta edat en sa que no saps gaire què fer, si estudiar o el que sigui, i he fet els meus anys, bé, anys, ses meves temporades sabàtiques sense fer res… He fet feina, òbviament, perquè sinó me treuen de casa. I al final inverteixes tant de temps en allò que t’agrada, i crec que el surf té una cosa molt especial, que al final els teus pensaments seran sobre açò i s’única cosa que vols fer és açò. Jo he invertit tants moments fent surf que no tinc cap altra cosa al cap. I ara que no tenc ones m’estic tornant boig.
ARNAU: No creis que hi ha alguna cosa especial en com feim surf aquí a Menorca? Que no és una afició en la qual pots dir: «els caps de setmana vaig a fer surf», sinó que tens alguns dies i hores molt específiques en les quals si no hi vas no saps ben bé quan podràs tornar-hi. Açò és una mica el que m’ha mantingut amb més ganes de seguir fent surf, sa incertesa i s’esperança de quan serà es següent dia amb ones.
RITA: Tu, Marc, ara estudies?
MARC: Sí, jo ara estic fent un FP als matins, i si hi ha ones es capvespre sempre hi vaig. Que ja acab rebentat dels matins a classe però sempre hi intent anar si me poden dur mon pare o mo mare. I aquest és un altre tema, perquè també tenc germans i si ells tenen alguna activitat ja no me poden dur i hi ha hagut vegades que m’he hagut de quedar a casa i veure els vídeos de sa gent després.
GUILLEM: Que ell sap que ens té a nolstrus! Però, bé… Sa mare no se’n fia de jo (riu).
TOBAL: Bé, és que encara ets menor. I aquesta és una altra condició, que fins als 18 no pots tenir cotxe i açò és Menorca. No hi ha transport públic ni a Cavalleria, ni a Cala Tirant…
MARC: Ni a Punta Prima! Si almenys hi hagués algun bus a Fornells podria anar caminant fins a Tirant.
TOBAL: És molt difícil començar a fer surf! Has de posar molt de sa teva part.
MARC: Per açò hi ha molt poca gent jove que faci surf, perquè si no te duen es teus pares…
TOBAL: I visca per es teus pares, tens molta sort. A jo no m’hi duen.
GUILLEM: Sí, tens molta sort. A jo me passava igual que a tu però amb es windsurf. Que al final vaig acabar agafant busos i tot, algun n’hi havia que me dugués a Fornells i feia igual que ara amb el surf. Agafava es bus i fotia tot es dia fora encara que fos a s’altra punta de s’illa.
RITA: Us agradaria que alguna cosa fos diferent? Canviaríeu alguna cosa si depengués de voltros?
TOBAL: Que hi hagués ones! (tots riuen)
GUILLEM: Està molt bé sa exclusivitat, però hi ha vegades que preferiries estar al País Basc o a Canàries.
TOBAL: Igual noltros no valoram aquesta exclusivitat com un element positiu, perquè igual no me n’he adonat fins que he sortit fora, saps què vull dir? Som a s’altra punta del món i hi ha 60 persones, tant de bo ara pogués fer surf a Menorca. Per sa gent, perquè és esporàdic, ara anem aquí, ara allà…
GUILLEM: Al final és una cosa molt humana voler el que no tenim. Ara que soc aquí, voldria estar a Bali; i quan era a Bali, volia estar aquí.
MARC: Almenys, jo crec que esteim millor que a Mallorca.
RITA: Com viviu les estacions a Menorca i com us afecta al surf sobretot?
MARC: Jo ho pas millor a s’estiu que ara (final de l’hivern, principis de primavera).
TOBAL: A s’estiu, estressat, i no pel clima sinó per sa quantitat de gent. Esteim acostumats a agafar es cotxe i que sa carretera estigui buida. I sobretot no pel surf, sinó per sa falta de respecte que hi ha cap a s’illa. A jo açò m’abruma. És massa tot en general.
GUILLEM: En realitat s’està conservant prou bé per sa quantitat de gent que està venint, però no sé jo si durarà gaire.
TOBAL: És clar, és això, com enfocar-ho. Fins quan durarà aquest paradís del Mediterrani? Fins que els polítics vulguin o fins que Menorca es rebel·li? De dir, «ei, estem venent l’illa». Si ara els teus pares decidissin vendre aquesta casa, segurament, tu mai més podries tornar a comprar una casa aquí.
GUILLEM: El que passa a Bali, per exemple, és que, per molt que tu com a estranger compressis una casa, mai deixaria de ser propietat dels balinesos.
TOBAL: El que fas és pagar una casa i passa a ser teva durant 25 anys. Però el terreny mai serà teu, sempre serà del país.
RITA: Acostumeu a viatjar molt per surf?
MARC: Jo encara no he sortit de Menorca per fer surf.
ARNAU: No has fet surf fora de Menorca?! Uau, fliparàs.
MARC: Ja m’agradaria a jo provar una ona de Tenerife…
TOBAL: A jo m’agrada molt aquí. Sobretot m’agrada es Mediterrani. Ses diferents estacions, es clima… Però, sí, m’agrada sortir tant si és aquí com si és allà. Tant si és per surf com si no.
GUILLEM: Jo cada vegada suport menys estar més temps seguit a Menorca.
TOBAL: Quan ets independent econòmicament és diferent, i depens de tenir duros per sortir de s’illa. No tant els vols, però sobretot ses estances fora són costoses.
RITA: Podríeu explicar breument què és es surf per voltros?
GUILLEM: Jo no estic gaire informat sobre la història del surf, sa cultura i demès, perquè no he nascut a un lloc on hi hagi molta cultura de surf. Però el que sé és que abans el surf es portava com una religió. Al final va molt lligat a sa vida del mar i a jo sempre m’ha agradat molt, des de petit.
TOBAL: Es surf per jo és s’estil de viure, ja ho hem dit. Aquí o t’adaptes o no fas surf. Que sa teva vida rondi amb què passarà amb es temps. Igual a algú li semblarà pobre perquè només pensam en una cosa, però pels que estimam el que fem és molt més. Són aquelles petites coses que encenen sa nostra vida. A més que també és una forma de conèixer el mon, anar a altres destins on també es fa surf i on existeixen cultures diferents al voltant del surf. Però, sobre-tot, el que t’aporta el surf és aquell moment de surfejar s’ona que no es pot explicar fins que no ho proves.
MARC: Sa primera ona de paret que vaig agafar va ser increïble, me vaig posar a cridar després.
GUILLEM: Quan estàs allà no tens gaire temps per pensar en res més que no sigui fotre baix. Per jo es surf no és sa imatge que té tothom al cap quan dius que fas surf. És com sa pesca, a qui li agrada pescar li agrada tot el que envolta sa pesca, no li agrada només menjar-se es peix. Es surf igual, t’agrada aixecar-te a les sis del matí, t’agrada tenir sa taula preparada, t’agrada es camí cap al lloc. Gaudeixes es procés.
RITA: Quin és per voltros es millor moment?
GUILLEM: Jo, de tot el procés, quan estic pillant un tub (riu). Perquè tu estàs fent feina per arribar allà i quan hi arribes és com es punt més alt d’un gràfic.
TOBAL: Per jo és una bona maniobra. T’has pogut passar cinc hores fent surf, i si en aquelles cinc hores has aconseguit fer un gir, una maniobra, un truc –com li vulguis dir– que t’hagi sortit perfecte, te fa es dia. D’aquests petits moments, que son dècimes de segon, t’assegur que me’n record de trucs concrets de fa anys.
GUILLEM: Sí que potser quan estàs dins s’ona és quan et sents més viu, amb més adrenalina… Però abans d’entrar a s’aigua tens una sensació que també et fa sentir viu. No saps si agafaràs res perquè totes ses ones són diferents. També quan surts de s’aigua és molt diferent si has pogut fer surf com volies o si t’has endut un xasco, o si has hagut de sortir perquè la mar s’ha posat fatal. El que té d’especial es surf és sa sensació de sentir-te viu i sentir pau a la vegada. Te pots sentir eufòric i alhora també pots sentir-te molt calmat. Crec que té molt a veure amb s’aigua.